Uanset om du er jobsøgende eller ansat, har du måske stillet dig selv et almindeligt spørgsmål: Starter den perfekte karriere med et fuldtids- eller deltidsjob?
Begge har engagerende fordele, men også nogle få ulemper. Yderligere vil vi introducere dig til nogle elementer, der vil hjælpe dig med at vælge den rigtige vej i din karriere.
Hvad er et deltidsjob og freelancing?
Et deltidsjob er en ansættelsesform, hvor der kun kræves få timers arbejde. I Danmark betyder det mindre end 30 timer om ugen. Desuden følger det normalt med en kontrakt. Jobbet kan være på skift, som roterer blandt arbejdsgiverens behov. Nogle gange kan du være den, der vælger arbejdsdage, tidspunkt eller arbejdssted.
Imidlertid forveksler mange deltidskontraktjob med freelancing. I lighed med deltidsjobbet involverer freelancing at arbejde for en arbejdsgiver inden for begrænset arbejdstid. Ikke desto mindre kan du bookes til at arbejde som freelancer på tre måder.
De 5 mest almindelige arbejdsforhold for en freelancer
- Du kan få et tilbud på 3 måneder som fuldtids- eller deltidsjob. Dette kan efterfølges af en kontrakt, eller du vil blot blive betalt via fakturaanmodning.
- Du kan arbejde strengt under et aktivt virksomhedsprojekt (tidsrammen kan variere). Dette er meget almindeligt for grafiske designere.
- Som freelancer kan du være i stand til at angive din ledige arbejdstid. Dette er tilfældet, når arbejdsgiveren har appelleret til dine tjenester.
Alt i alt kan du som freelancer arbejde fleksible timer og arbejde for flere virksomheder/projekter på samme tid.
Hvad er fordele og ulemper ved et deltidsjob?
Hvis du vælger at have en deltids-/freelancekarriere, er her de vigtigste fordele og ulemper ved det.
Fordele:
- Forstørret netværk: Som freelancer har du mulighed for at møde en række mennesker fra forskellige brancher.
- Forskelligartede opgaver: I det lange løb har du mulighed for at samle nok erfaring. Du vil også opbygge et perfekt kompetencesæt til et fuldtidsjob.
- Arbejde med flere virksomheder samtidig: Dette giver både erfaring og anerkendelse. For eksempel kan opbygning af dit netværk på tværs af virksomheder i sig selv give dig et fuldtids- eller et andet deltidsjob. Alt i alt kan det at kende potentielle rekrutterere og bevise dine evner fremhæve dig til deres eget netværk.
- Engagement i privatlivet: Du får mulighed for at engagere dig mere i dit privatliv.
- Valg af arbejdsplads: Din arbejdsgiver kan tillade dig at arbejde hjemmefra, fra en café eller bare dit yndlingssted i byen. Det er vigtigt at lære, hvordan man forbliver produktiv, mens man arbejder hjemmefra.
- Valg af arbejdstid: Hvis dit job er fjerntliggende, kan du vælge arbejdsplanen.
Ulemper:
- Mangler personalegoder: Feriepenge, sygeforsikring og pensionsordning er ofte sværere at opnå eller slet ikke inkluderet.
- Lønvariabilitet: Lønnen kan variere; i nogle måneder kan din løn være lavere, afhængigt af hvor mange arbejdstimer du har haft.
- Korttidsansættelse: Der er ingen garanti for langtidsholdbare ansættelsesaftaler; du har måske kun jobbet i et par dage/uger/måneder.
- Flere deltids-/freelancejob: For at opnå det ønskede beløb skal du nogle gange tage et andet job.
Hvad er et fuldtidsjob?
Et fuldtidsjob er en karriere, der involverer mere end 30 timers arbejde om ugen. Hovedsageligt med en fast tidsplan, der skal respekteres, og forbundet med en fast kontrakt. Gennem et fuldtidsjob er medarbejderen berettiget til flere sociale ydelser. I de fleste tilfælde bestemmer arbejdsgiveren arbejdstid, pensionsudbetaling, feriedage og arbejdssted. Hvis du rejser på arbejde, er det muligt at få fradrag for din transport.
Hvad er fordele og ulemper ved et fuldtidsjob?
Hvis du vælger at have en fuldtidskarriere, er her de vigtigste fordele og ulemper ved det.
Fordele:
- Finansiel sikkerhed: Lønnen er stabil, med mulighed for at opnå lønforhøjelse.
- Ferie og sygedage: En del af ferien og sygedagene er dækket økonomisk (orlov med løn).
- Pensionsordning: Du kan også nyde godt af en velbetalt pensionsordning.
- Højere selvværd og velvære: Et fast job kan give større selvværd og følelse af stabilitet.
- Træning og udvikling: Du kan drage fordel af integrerede trænings- og udviklingsplaner.
Ulemper:
- Daglig rutine: Nogle gange vil de daglige opgaver ikke variere, og du kan føle dig stagneret i din karriere.
- Begrænset udvikling: Dit CV viser måske for det meste begrænsede evner, hvis du holder dig til de samme opgaver hver dag. Dette afhænger dog af typen af job. Hvis en virksomhed tilbyder en andelsplan for din stilling, kan dit kompetencesæt vokse og fremstå mere forskelligartet.
Hvilken type person er du?
Analyser fordele og ulemper ved begge jobtyper. Efter næste trin skal du tænke på, hvilken type person du er: Er du mere karriereorienteret, eller er du mere familieorienteret?
Antag, at du lige nu drømmer om at bygge en økonomisk vej i dit liv. I så fald ønsker du at dedikere det meste af din tid og energi til at opbygge din karriere. Så kan du finde dig selv i stillingen som en (fremtidig) fuldtidsansat.
På den anden side er et deltidsjob velegnet, hvis dit fokus lige nu er på personlige aktiviteter (uddannelse/familie/rejser) eller er økonomisk sikre.
Husk på, at dit jobvalg kan ændre sig over tid, så det er en god idé altid at holde dine muligheder åbne, uanset om det er fuldtids- eller deltidsjob. Endelig er det ingen overraskelse, at livet kan overrumple os, og vi bliver nødt til at forpligte os til job, der ikke passer bedst til vores ønsker. Men ingen kan forhindre dig i at nå dine mål, så længe du ved præcis, hvor du hører til, og hvilken type job der er bedst for dig.
Kilder: