Har du nogensinde været til en jobsamtale og blevet spurgt om dine svagheder?
De fleste, der har været i en sådan situation som jobsøger, vil sandsynligvis kunne nikke genkendende. For i de fleste jobsamtaler stiller arbejdsgiveren netop spørgsmålet om svagheder, for at lære jobsøgeren at kende.
Men hvad skal du gøre i en sådan situation, tænker du måske? Skal du tale om dine svagheder, når du virkelig bare gerne vil tale om dine styrker og hvor perfekt du passer til jobbet? I dette blogindlæg vil vi guide dig i, hvordan du håndterer spørgsmålet om svagheder.
Hvorfor spørger de om svagheder?
Når en potentiel arbejdsgiver spørger om dine svagheder, er det som regel for at komme direkte til sagen: Hvorfor skulle vi ikke ansætte dig? – Groft sagt, men dog sandt.
Dog har spørgsmålet fra en potentiel arbejdsgiver flere formål, som det er godt at forstå. Det er også ment til at give arbejdsgiveren en indikation af, om du har forberedt dig grundigt til samtalen. Dette siger noget om, hvordan du arbejder, hvis du blev ansat.
Andre grunde
Derudover spørger de også om svagheder for at få klarhed over, om du har selvindsigt og har reflekteret over dine egne kompetencer. Dette leder videre til, at de også gerne vil vide, hvordan du håndterer svære og usikre situationer. Her får du muligheden for at vise dine evner til at kommunikere på en professionel måde, uanset emnet, da du både viser, at du kan tale om dine styrker, men også om de mindre sikre, nemlig dine svagheder.
Så hvordan håndterer jeg spørgsmålet?
Forberedelse, forberedelse, forberedelse…
Selvom jeg nu kender årsagerne bag spørgsmålet, hvordan skal du så gribe det an? Først og fremmest er det godt at være forberedt på, at spørgsmålet kommer. Det er derfor en god idé at have tænkt over dine svagheder, inden du kommer til jobsamtalen, da det viser, at du er forberedt. Men også for din egen skyld, så du ikke behøver at famle blindt med en klump i halsen foran en potentiel fremtidig arbejdsgiver.
Nævn specifikke punkter
Dernæst er det en god idé at lave en liste over dine svagheder og vælge de punkter, der passer bedst til det givne job og arbejdsplads. Du vil måske gerne have 3 forberedte svagheder. Og husk, det er meget vigtigt, at du ikke nævner flere svagheder, end du bliver bedt om. Eller færre. Endnu vigtigere er det, at du overhovedet nævner svagheder. Alle mennesker har svagheder professionelt, ingen er perfekte, så tøv ikke med at nævne dem. Du kan altid gøre det klart, at du ser frem til at lære dem eller er villig til at bruge ekstra tid på at sætte dig ind i dem.
Anerkendelse af svagheder
For det tredje er det godt at nævne for en potentiel arbejdsgiver, at du er bevidst om dine svagheder, og at du arbejder på at ændre dem eller blive bedre til at håndtere dem. Her er det en god idé at komme med konkrete eksempler på, hvor du er blevet opmærksom på en svaghed og har haft succes med at forbedre den.
Eksempel
Det kunne være, at du er meget analytisk, hvor du kan blive meget detaljeorienteret og bruge for meget tid på en opgave. Her kan du sige, at du er opmærksom på det og arbejder på at finde en balance. Noget du har haft succes med i et konkret eksempel fra tidligere arbejde.
Nogle gange kan du prøve at vende dine svagheder til styrker. Ofte er der også nogle af dine styrker, der kan kompensere for dine svagheder.
Et andet eksempel
Det kunne være, at der er et givent program, du ikke har lært at bruge helt. Fortæl dem, at du er villig til at ændre dig og lære, da du har prøvet noget lignende før. Og tag dine tidligere erfaringer med i læringsprocessen. Mange svagheder kan vendes til styrker, hvis du bare tænker på dem i en proaktiv kontekst.
Forskellen mellem personlighed og professionalisme
Til sidst er det vigtigt at skelne mellem ens personlighed og professionalisme. Når de spørger om svagheder i relation til det kommende job, er det dine professionelle svagheder, de spørger om. Ikke dig som person. Så tag det ikke for tungt.
Svaghedsspørgsmålet kan ikke undgås
Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvordan du håndterer den nervepirrende situation, og klar til at springe ud i den med mere åbne arme end før. Du ved nu lidt mere om, hvordan du kan gribe svaghedsspørgsmålet an. For sandheden er, at hvis du kommer til en jobsamtale, kan svaghedsspørgsmålet ikke undgås. Så du kan lige så godt øve dig på at tale om dine svagheder og klare jobsamtalen på dette spørgsmål. Eller i det mindste gøre det mere sandsynligt, at det ikke bliver årsagen til, at du mister chancen for jobbet.
Du kan læse mere om de fejl, der oftest begås i en jobsamtale her: common mistakes in a job interview.
Day Worker Team
Mary J.
Kilder | Vi bruger kun pålideligt indhold
https://www.jobsogningsguide.dk/hvad-er-dine-staerke-og-svage-sider-
https://ftfa.dk/vi-tilbyder/alt-om-jobsoegning/hvad-er-dine-svage-sider-gode-raad-til-jobsamtalen/